Cap de Súnion (Àtica)

Cap de Súnion (Àtica)
Súnion! T'evocaré de lluny amb un crit d'alegria, / tu i el teu sol lleial, rei de la mar i del vent

dimarts, 21 de maig de 2013

Montllor - L'escola de RiberaOvidi Montllor (1942-1995)
L’escola de Ribera

La suma era dos més dos.
El resultat era quatre.
La pregunta era Qui és?
La resposta era Déu.
La consigna era Pàtria.
La resposta, aixecar el braç.
La classe era a les nou.
El mestre era a les deu.
El wàter era al fons.
La merda era a l’entrada.
Els amics érem tots,
els enemics érem tots.
Els diplomes eren grocs.
Els diplomats eren verds.
El Crist era de fusta.
Els cristians, de cartró.
Els pupitres eren bruts.
Els que sèiem érem pobres.
La regla era per la mà.
La mà era per tancar-la.
El càstig era sever.
El castigat era por.
La missa era molt sèria.
Els assistents no ho sabíem.
El capellà era vell.
Els nens tampoc no ho sabíem.
Els corredors eren llargs.
Els que corrien fugien.
El rellotge era bonic.
Les hores eren llargues.
L’ensenyança era com era.
Els ensenyats
, el que som.
L’ensenyança era com era.
Els ensenyats
, el que som;
ni més ni menys que el que som.
Mestres, Crist i capellà,
pupitres, companys i llibres.
Merda, infància, fe i tendresa,
el temps, la por i l'estima,
tot perdut per sempre.


El resultat era un.
La jugada era perfecta.

[De l’àlbum De manars i garrotades, 1977]La escuela de Ribera

La suma era dos más dos./ El resultado era cuatro./ La pregunta era ¿Quién es?/ La respuesta era Dios./ La consigna era patria./ La respuesta era alzar el brazo./ La clase era a las nueve./ El maestro estaba a las diez./ El water estaba al fondo./ La mierda estaba a la entrada./ Los amigos éramos todos./ Los diplomas eran grises./ Los diplomados eran (¿estaban?) verdes./ El Cristo era de madera./ Los cristianos de cartón./ Los pupitres eran bastos./ Los que nos sentábamos éramos pobres./ La regla era para la mano./ La mano era para cerrarla./ El castigo era severo./ El castigo era miedo./ La misa era muy seria./ Los asistentes no lo sabíamos./ El capellán era viejo./ Los niños tampoco lo sabíamos./ Los corredores eran largos./ Los que corrían huían./ El reloj era bonito./ Las horas eran largas./ La enseñanza era como era./ Los enseñados lo que somos./ Los maestros./ El Cristo./ El capellán./ El pupitre./ Los compañeros./ Los libros./ La pizarra./ La infancia./ La ternura./ La fe./ El miedo./ El cariño./ Todo perdido para siempre.// El resultado era uno,/ la jugada era perfecta.

[Versió castellana de Gustavo Sierra Fernández, al blog La zamarra de Gustavo. http://albokari2.wordpress.com/2006/10/22/lescola-de-ribera/ ]

Ferreres, 'El Periódico de Catalunya'
«Quan creus que ja s'acaba, torna a començar». És com un malson, aquesta cançó de l'enfadós d'atacs continuats contra la llengua. Ara, gràcies a la LOMQE (Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa) del ministre Wert, tornem a aquell model d'escola que cantava l'Ovidi, o Raimon, o la Trinca... Aquella escola franquista amb «aquells dos quadres, / i aquell Sant Cristo penjat / entre dos lladres».


La LOMQE (LOMCE en castellà) és una llei homogeneïtzadora, recentralitzadora i retrògrada que, entre moltes altres coses, reserva al Ministeri el dret a decidir (ell sí) els continguts de les matèries troncals. Fins ara l'Estat decidia uns mínims de continguts de les matèries troncals i ara ho decidirà al 100%. La llei es carrega l’assignatura d’Educació per a la ciutadania i en canvi posa la Religió com a assignatura que computa per a la mitjana de notes i, per tant, per a obtenir beques. A més, imposa unes avaluacions externes, o revàlides, al final de la primària, de l’ESO i del batxillerat, amb continguts parits al Ministeri sense comptar amb els criteris pedagògics dels centres i que seran corregits per gent que no coneixerà els alumnes. Aplicant aquesta norma, a Catalunya no podrem explicar la nostra història ni la nostra literatura. A més, la LOMQE destrueix de fet el model d’immersió lingüística que tan bé ha funcionat durant trenta anys, i fomenta així la discriminació dels alumnes en funció de la llengua que els pares elegeixin, obligant la Generalitat a pagar l’escolarització privada en castellà de qui així ho vulgui. La reforma educativa menysté les competències de la Generalitat en l’àmbit educatiu i no respecta l'Estatut, en què s'especifica que el Govern «no pot autoritzar cap centre que separi alumnes per raó de llengua».

Ferreres, 'El Periódico de Catalunya'
Es tracta d’una estratègia de destrucció d’un sistema avalat per anys d’èxit, i d’un atac a la realitat catalana des de la vessant cultural i lingüística. És, clarament i indissimulada, una llei basada en apriorismes ideològics i polítics, no pas pedagògics. No en va Maria Dolores de Cospedal, divendres passat, va elogiar la funció dels docents que han de transmetre als alumnes «l'orgull de ser espanyols». L'objectiu final de la llei és acabar amb la immersió lingüística. Però aquesta batalla forma part d’una guerra més àmplia, contra el sobiranisme i pel retorn d’aquella «indisoluble unidad de destino en lo universal». Perquè torni el model de l’escola de Ribera.


Xavi Torrent, 'El Punt Avui'

Jap, 'El Punt Avui'

7 comentaris:

 1. Yo creo que aunque no nació en Catalunya , se consideraba un catalán más , persona polifacética donde los haya , tengo tbn entendido que perteneció al partido comunista de catalunya no ??
  Saludos ¡¡

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ovidi tenia clarísimo que pertenecía a una comunidad cultural y lingüística catalanoparlante, en su variedad valenciana. Desde 1968 actuó en el teatro independiente de Barcelona y se integró como cantautor en el movimiento de la Nova Cançó Catalana, que integraba tanto a catalanes (Llach, Serrat, Motta, Pi de la Serra…) como valencianos (Raimon, Ovidi, Al Tall…) y baleares (Guillem d’Efak, Maria del Mar Bonet…). En el mundo de la cultura, sobretodo si la cultura se expresa mediante la lengua, la unidad lingüística del catalán en sus variedades es un hecho indiscutible e indiscutido, excepto por los sectores más retrógrados, de quienes Ovidi dijo una vez: “Hay gente a la que no gusta que se hable, se escriba o se piense en catalán; es la misma gente a la que no le gusta que se hable, se escriba o se piense”.

   En efecto, Ovidi militó en el PSUC (hoy ICV ‘Iniciativa per Catalunya Verds’) y después en el Partit dels Comunistes de Catalunya (escindido del PSUC en 1982, hoy EUiA ‘Esquerra Unida i Alternativa’, coaligado con ICV).

   Un abrazo!

   Elimina
 2. La verdad que la frase que pones que dijo la de " Hay gente a la que no gusta que se hable , se escriba o se piense en catalán.............." me parece que sobraba , eso es de ser demasiado cerrado.
  Bueno cada uno es consecuente con sus pensamientos.
  Un abrazo ¡¡

  ResponElimina
 3. No te entiendo. Ovidi se quejaba de que había (y hay) gente a la que les molesta que se hable y se escriba catalán (que se piense en catalán no se puede evitar, pero tampoco les gustará, supongo). Esa gente que piensa así es la que es cerrada, no Ovidi por decir lo que dijo (¿o es que iba por mí, por citarlo?). Yo creo que todo el mundo tiene derecho a pensar, hablar y escrivir en su lengua, la que sea, amazig o urdu, inglés, español o chino, y lo demuestro poniendo poemas en todas las lenguas que sé poco o mucho, y en alguna que no sé, incluso en LAPAO.
  Un abrazo.

  ResponElimina
 4. No a ver no me he expresado bién o no me has entendido jeje , cada uno por supuesto tiene derecho a pensar como bién dices de la mejor manera posible , y no iba por ti Ramón ¡ válgame Diós ¡ jeje , porque tu no lo dices sino este hombre jeje , además me consta que muchos que han emigrado en aquellos años 60 a Catalunya se sienten más catalanes que los mismos nacidos allí , incluso como sabrás hay políticos independentistas que no son nacido en Catalunya , ilógico.... pero bueno , cada uno que actúe como crea más oportuno , me refiero al sr. alfonso lópez tena ........ , en fin...
  Saludos cordiales ¡¡

  ResponElimina
  Respostes
  1. Respetando siempre tus opiniones, desde luego, yo no considero “ilógico” que una persona, haya nacido donde haya nacido, tenga una manera de pensar determinada sobre la situación política del país en que vive. Creo que lo que es relevante es que uno esté viviendo ahí, que pueda ver y oír las cosas en directo, con sus propios ojos y sus propio oídos, pisar las calles, hablar con las personas y “mamar” la realidad del día a día desde dentro. En la manifestación del 11 de septiembre pasado había muchos colectivos de inmigrantes que expresaban su opinión democráticamente, con conocimiento de causa. Algunos extranjeros han publicado mucho sobre Cataluña, tanto desde el punto de vista sociopolítico como lingüístico o cultural: puedo citar al inglés Matthew Tree o al alemán Til Stegman, entre otros. El denominador común es que apoyan sus ideas con reflexiones razonadas: son ”los puentes del diálogo” que tanto defendió Espriu y que debemos intentar preservar ante todo, como instrumento de relación amistosa y civilizada entre personas libres; vaya, lo que creo que modestamente, a nuestro nivel, intentamos hacer tú y yo, y por muchos años. Un abrazo!

   Elimina
 5. Has dicho una palabra que te doy toda la razón la de " mamar " , mamar y ser profeta en tu tierra es lo mismo.
  Yo no puedo irme a vivir a Barcelona y cambiar mi manera de pensar politicamente , futbolísticamente ( no me voy a cambiar al barça a la vejez no ? ) o de la manera de pensar cual sea .
  Sí que podría decir que estoy muy agusto en Barcelona ( quién dice Barcelona , cualquier ciudad de España eh ? ) puedo estar muy agusto en un sitio pero no voy a " mamar " nunca lo de vosotros , me puedo adaptar , de hecho me adaptaría , estoy totalmente seguro , pero no puedo cambiar el chip y olvidar todo lo de " antes ".
  Un abrazo crack ¡¡

  ResponElimina

El vostre comentari és pendent de moderació. Cal signar-lo amb nom i cognoms. Gràcies.