Cap de Súnion (Àtica)

Cap de Súnion (Àtica)
Súnion! T'evocaré de lluny amb un crit d'alegria, / tu i el teu sol lleial, rei de la mar i del vent

dimecres, 18 de juny de 2014

Tuyet - A l'àliga de la PatumPere Tuyet i Casafont (1913-1937)
A l'àliga de la Patum

Oh mestressa reial
de repúbliques blaves:
el somriure malalt
de les joies esclaves
no t'irisa el vernís,
però tant se te'n dóna:
tu ets per viure feliç
amb espais i corona.

De Poemes, diaris i altres escrits (1976)

 
https://www.youtube.com/watch?v=GJdUuN9C7sE#action=share  
Fotomuntatge de Jordi Cohen (2014)

Pere Tuyet va ser un religiós berguedà, llicenciat en Teologia a la Universitat Pontifícia de Comillas. Als 23 anys, essent sotsdiaca —encara no s’havia ordenat sacerdot—, va ser assassinat a Villacarriedo (Cantàbria) per la seva condició de religiós.


Tot i la seva prematura mort, deixà una obra prou extensa i considerada pels escriptors de la seva generació com una promesa. La seva obra íntegra es publicà a Poemes, diaris i altres escrits (a cura de Josep M. Armengou i Climent Forner, ed. Antoni Gendrau Tuyet, Berga 1976) i a dues antologies d’escriptors catalans, Poesia escollida: Peix, Tuyet i Claret (L’Albi, Berga 1987) i Prosa escollida: Armengou, Tuyet, Ballarín (L’Albi, Berga 1990). També va ser l’autor del Virolai a la Mare de Déu de Queralt.


Com que demà és Corpus —a Sallent, enramades, i a Berga, la Patum—, ho celebro amb el majestuós ball de l’Àliga i amb aquest poema que podeu llegir a dos indrets de Berga: al Jardí dels Poetes i a la plaça de Sant Pere.


El Ball de l’Àliga de la Patum (TV3, 2010)
Vegeu també aquest post de l'excel·lent blog 'Vivències' de l'amic Josep. Hi ha una explicació històrica de la festa i una bona col·lecció de vídeos:

http://vivenciesjosep.blogspot.com.es/2014/06/la-patum.html

Poema, vídeos i fotos baixats d’internet: es retiraran a petició.

5 comentaris:

 1. El Jaume em diu, per email:

  "El ball de l'Àliga sempre m'emociona. La seva esplèndida música, el seu ball solemne i delicat i la respectuosa complicitat de la gent que balla, en silenci, en el marc majestuós de la plaça, en fan, per a mi, un dels 'monuments' més impressionants del nostre patrimoni folklòric.

  El poema no el coneixia. M'ha agradat!"

  I jo li dono les gràcies pel comentari. A mi també m'arriba endins el ball de l'àliga, i altres músiques de la patum (els nans nous, el salt de plens, l'"ella s'ho pensa"...). Un patrimoni a conservar, un orgull per als berguedans.

  ResponElimina

 2. Jo la música la trobo senzillament senyorial, merevellosa. Tot el que envolta la Patum és la més pura expressió dels mites i rituals.

  El poema no el coneixia, però la història, si, encara que sense tantes explicacions. Molt ferm aquest post.

  Moltes gràcies

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Josep. Totes les músiques de la Patum estan molt bé, però és veritat que la de l'Àliga és la més majestuosa (al principi; després es va agilitzant i acaba amb uns passos molt ràpids i el giravolt final de la cua).

   Elimina
 3. És una gran festa, llàstima de la gentada...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sense gent tampoc no hi hauria festa, però és veritat que la Patum no hauria de convertir-se en uns Santfermins. Gràcies, Loreto, salut.

   Elimina

El vostre comentari és pendent de moderació. Cal signar-lo amb nom i cognoms. Gràcies.