Cap de Súnion (Àtica)

Cap de Súnion (Àtica)
Súnion! T'evocaré de lluny amb un crit d'alegria, / tu i el teu sol lleial, rei de la mar i del vent

diumenge, 10 de gener de 2016

Muntaner - La mata de jonc
Ramon Muntaner (1265-1336)
L'eximpli de la mata de jonc

E pot fer compte que ell és rei d'Aragon e de València, e de Sardenya e de Còrsega, e de Mallorca e de Sicília [...] que de tot és cap e major. E mentre que a ell plàcia que aquells regnes haja e tenga per cosa sua pròpia, e el senyor rei de Mallorca e el senyor rei de Sicília sien d'una volentat e d’una valença, així con ésser deuen, poden fer compte que seran sobirans a tots los reis del món e prínceps, així de crestians con de sarraïns [...] E així la casa de Mallorca e de Sicília, qui porten lo seu senyal e ab aquell han a viure e a morir, reja e mantenga contra tots los hòmens del món. [...]

E si negun me demana: En Muntaner, quin és l'eximpli de la mata del jonc?, jo li respon que la mata del jonc ha aquella força que, si tota la mata lligats ab una corda ben forts, e tota volets arrencar ensems, dic-vos que deu hòmens, per bé qui tiren, no l'arrencaran [...]; e si en llevats la corda, de jonc en jonc la trencarà tota un fadrí de vuit anys [...] E així seria d'aquests tres reis, que si entre ells havia devisions neguna ne discòrdia, ço que Déus no vulla, fèts compte que han de tals veïns que pensarien de consumar la un ab altre. Per què és mester que d'aquest cas se guarden: que mentre tots tres sien d’una valença, no temen tot altre poder del món, ans, així con davant vos he dit, seran tots temps sobirans a llurs enemics.

Consells que dóna Ramon Muntaner al nou rei Alfons III el Benigne, un cop mort Jaume II, sobre la necessitat de mantenir units els regnes de la Corona d’Aragó (Catalunya, Aragó i València) amb els de Mallorca i Sicília, ja que de llur unitat els vindria la força. És un dels fragments més coneguts de la Crònica, i sempre va bé per commemorar acords i pactes que reforcin la unitat.

Reedició d'un post de 2015, en commemoració del 750è aniversari del naixement del gran cronista català.


Glossari

Reja: regeixi, regni, governi.
Consumar la un ab l'altre: acabar amb l'un i amb l'altre.
Per què és mester que: per tant, cal que.
Sien d'una valença: estiguin units.
Ans: sinó que.


Il·lustracions: detall, i pàgina, d'un còdex de la Crònica, del segle XIV, a la Biblioteca d'El Escorial: l'home que hi surt escrivint és, presumptament, el mateix Muntaner. Un foli (13 v.) del manuscrit de la Crònica que es conserva a la Biblioteca Nacional de España. Una miniatura amb una escena de la batalla de Gal·lípoli. Detall del monument a Muntaner (1968), obra de Frederic Marés, a Figueres.


4 comentaris:

 1. A tan docta i il·lustrada composició hi falta una mata de jonc que es podria proposar per al centre de l'estrella estelada, com advertiment dels maliciosos.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Olga. Cal anar plegats, i de vegades ens costa tant! Costa de discernir el que és important, el que és urgent i el que és imprescindible, i de prendre decisions en conseqüència. Que tinguem sort!

   Elimina
 2. Així ho recorda una Corranda Segarrenca,

  Que la unió fà la força
  la pagesía ho abona;
  la pala tira el grá enlaire
  i el vent (*) el desembullona.

  (*)Sempre que no sigui de ponent

  Petrus

  ResponElimina

El vostre comentari és pendent de moderació. Cal signar-lo amb nom i cognoms. Gràcies.