Cap de Súnion (Àtica)

Cap de Súnion (Àtica)
Súnion! T'evocaré de lluny amb un crit d'alegria, / tu i el teu sol lleial, rei de la mar i del vent

dimarts, 5 de juny de 2018

Monzó, 50è Premi d'Honor
Jordi Cuixart
President d’Omnium Cultural

[...] Òmnium va néixer per salvar els mots i ara, en democràcia, tenim el repte de salvar els drets humans”  [...] “Desitjo que la injustícia que estan patint els presos polítics i exiliats contribueixi a enfortir els drets humans i la llibertat d’expressió arreu del món” [...] “Que mai més ningú sigui empresonat enlloc per allò que pensa, diu o escriu”.

Marcel Mauri
Vicepresident d’Omnium Cultural

“La societat catalana és diversa plural; qualsevol projecte de futur per al país ha d’incloure tothom” [...] “Només ens val un ‘nosaltres’si aquest hi inclou tothom; un ‘nosaltres’ que és el fruit d’una cultura mestissa” [...] “La cultura és la millor eina per projectar-nos contra aquells que ens voldrien residuals, tancats i reaccionaris” [...] “els que tenen com a únic projecte per a Catalunya la fractura social i civil” [...] “Ara que ens empresonen les idees, clamem amb més força que mai que no cedirem al xantatge venjatiu dels qui ens volen dividits”.


Quim Monzó
Premi d’Honor de les Lletrtes Catalanes

“De nen, per proveir-me de lectures aprofitava un bibliobús de la Diputació que aparcava un cop al mes a la plaça de Sants de Barcelona.[...] “No sabia que l’últim viatge que va fer un d'aquests bibliobusos va tenir lloc el 23 de gener de 1939, quan les tropes de Franco estaven a punt d'entrar a Barcelona. Dins del bibliobús hi anaven Mercè RodoredaJoan OliverFrancesc Trabal i Armand Obiols. Cap a l'exili. Que, per comptes de per proveir de llibres els ciutadans, un bibliobús s'hagués de fer servir per portar escriptors a l'exili és un retrat nítid del que hem viscut al llarg de la història, i del que vivim encara ara. Em pregunto si haurem de tornar a fer servir aviat algun bibliobús perquè les persones, siguin o no escriptors, puguin escapar de la injustícia, de l'opressió, de la tirania.”

Fragments dels discursos de l’acte d’avui, en què Quim Monzó ha rebut el 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, guardó que Òmnium Cultural atorga ininterrompudament des de l’any 1969. Narrador, articulista i traductor, és una de les figures més rellevants i representatives de la literatura catalana contemporània. Traduït a més de 14 llengües i amb el seu estil directe i irònic, és una cara molt coneguda per a tots els públics gràcies a les seves col·laboracions habituals als mitjans de comunicació.

Felicitats al Quim. Gràcies a Òmnium Cultural —en soc soci des dels 17 anys; me’n va fer l’enyorat Llorenç Planes, a qui sempre li estaré agraït, també per això.

I llibertat per a Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Turull; i llibertat de moviments per a Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Anna Gabriel i Marta Rovira. Contra les retallades de drets socials, polítics i nacionals, i en defensa de la llengua, l’escola i la cultura catalanes, de la llibertat d’expressió i de tots els drets humans; i per la convivència dels pobles en pau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El vostre comentari és pendent de moderació. Cal signar-lo amb nom i cognoms. Gràcies.